loader image

Sjøgata

Arkitekturvernåret 1975 ga stor publisitet på landsbasis om hva som skjedde i Mosjøen, og det ble gitt økt bevilgning til å bevare miljøet i Sjøgata. Viktige støttespillere i arbeidet var arkitekter, fargespesialister og representanter fra Riksantikvaren. Det sentrale målet var å gjøre Sjøgata til en levende del av Mosjøen sentrum.

Sjøgata i Mosjøen består den dag i dag av Nord-Norges lengste rekke av trehus og -brygger fra 1800-tallet, og er en av byens mest kjente severdigheter. Mye av bebyggelsen i Sjøgata er fredet, og det er lagt vekt på riktig bruk av gamle byggeteknikker, redskaper, detaljer og farger. I det historiske og levende bymiljøet finnes det restauranter, gallerier, museer og forskjellige forretninger. Mange av husene i gata er bebodd av helt vanlige folk som er vant til at turistene gjerne går gjennom hagen deres eller titter inn vinduet.

Midt i ærverdige Sjøgata i Mosjøen ligger

Sjøgata

Etter at 2. Verdenskrig var over, sto Sjøgata igjen som en forfallen bydel til stor skam for mange innbyggere – og et svært lite populært strøk å bo i. Mange forbandt bydelen med fattigdom. «Riv alt sammen» het det i reguleringsplanen som Vefsn kommune fremmet i 1970. Høykonjunktur etter krigen ga et stort behov for parkeringsplasser i Mosjøen sentrum og de fleste ønsket at bygningene i Sjøgata skulle rives. Heldigvis ble det protester. Et hundretalls mennesker så verdien i å ta vare på gata, og beboere og andre interesserte mobiliserte en økt motstand mot rivning.

nb_NO